Zempléni jógázók: A lenmag dícsérete

Szeretettel köszöntelek a zempléni jógázók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 94 db
  • Videók - 6 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

zempléni jógázók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a zempléni jógázók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 94 db
  • Videók - 6 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

zempléni jógázók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a zempléni jógázók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 94 db
  • Videók - 6 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

zempléni jógázók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a zempléni jógázók közössége közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 94 db
  • Videók - 6 db
  • Blogbejegyzések - 13 db
  • Fórumtémák - 1 db
  • Linkek - 11 db

Üdvözlettel,

zempléni jógázók közössége vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

<!-- @page { margin: 2cm } H1 { margin-top: 0cm; margin-bottom: 0cm } H1.western { font-family: "Times New Roman", serif; font-size: 16pt; font-weight: normal } H1.cjk { font-family: "Lucida Sans Unicode"; font-size: 16pt; font-weight: normal } H1.ctl { font-family: "Tahoma"; font-size: 12pt; font-weight: normal } P { margin-bottom: 0cm } P.western { font-size: 16pt } P.cjk { font-size: 16pt } A:link { so-language: zxx } --> A lenmag dícsérete

 

 

A rákos sejtek növekedése számottevően csökkent a lenmag fogyasztását követően.”-mondta dr. Nancy Davidson a John Hopkins Egyetem daganat- és rákspecialistája.

Az észak- karolinai Duke Egyetem kutatói tanulmányában 161 prosztatarák miatt operációra váró férfinél vizsgálták a lenmag gyógyító hatását.

A kísérletben résztvevő férfiak fele naponta 30 grammnyi lenmagot evett meg szokásos étkeik mellé, míg a férfiak másik fele a lenmagbevitel mellett zsírszegény diétát is folytatott az egyhónapos kísérlet időtartama alatt.

A műtéten átesetteken azután folyamatosan figyelték a rákos sejtek szaporodásának intenzitását. A tumor mindkét csoportnál 30- 40 százalékkal kevésbé fejlődött gyorsan, összevetve a lenmagot nem fogyasztó betegekével.

 

A zsírsavak fontos építőelemei a zsíroknak, amelyek lehetnek telítettek (megtalálhatók a húsban, tejtermékekben, állati és növényi zsírokban) , egyszeresen telítetlenek (megtalálhatók az oliva- és a földimogyoró olajban), és többszörösen telítetlenek.

Az összes zsírsav közül kettőt nem képes a szervezet saját maga előállítani. Az egyik a linolénsav, ami egy többszörösen telítetlen, hosszú szénláncú zsírsav az omega-6 csoportból. A másik az alfa- linolénsav, ami az omega-3 zsírsavak alapja. Ez a két zsírsav és a belőlük származó savak rendkívül fontosak minden szövet kifejlődésében, különösen a központi idegrendszer és a szem retinájának felépítéséhez.

Az egyszeresen és a sokszorosan telítetlen zsírsavaknak nagyon fontos szerepe van az új emberi lény kialakulásában. Különösen az utóbbiakat (omega-3 és 6) szükséges kiegyensúlyozottan biztosítani a táplálkozásban.

Az már ismert, hogy a lenmag sok alfa- linolénsavat tartalmaz. Ezek a savak még a halhúsban is megtalálhatók.

A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, az egyik végükön hegyes.A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat ( linol- linolénsav, olajsav gliceridjeit ), fehérjét tartalmaz. A lenmag 35 % zsiradékot tartalmaz, aminek 72 % - a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Gazdag A-,B-, C-, D- és E- vitaminban. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kálciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, rezet fluort, jódot, stb.

 

A lenmag fogyasztása ugyanolyan jó, mint a hal fogyasztása. Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott. Linolsav tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmagot bélrenyheség és bélmegbetegedések esetén az emésztés szabályozására használják. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, izületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. A májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken , ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit. Elősegíti a gyomorsav termelését, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat.

A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő.

 

Alkalmazása:

 

Egészben:

Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres higításban alkalmazva fogyasztják, a hatás 12 óra elteltével jelentkezik. Felhasználják még sütőipari termékek díszítésére.

 

Őrölve:

Egészségesek számára ajánlott reggelire frissen őrölt lenmagot fogyasztani szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve.

 

Sajtolva:

A hidegen sajtolt lenolajat hideg ételek készítésére, saláták ízesítésére fűszerolajként használhatjuk.

Lenmagtea:

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük vagy a magot egészben is megfőzhetjük.Sokáig kell főzni, legalább egy félórán át.

A frissen összetört lenmagból 2 evőkanálnyit tegyünk 3 dl hideg vizbe, majd hagyjuk 20- 25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.

 

Borogatás:

3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyük mullzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén.

 

Ellenjavalt:

Kéksav –tartalma miatt csecsemőknek, kisgyermekeknek nem adható! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el.

 

Recept:

Őrölt len-és szezámmagot ( fele- fele arányban ) keverjünk össze vi zzel ,vagy valamilyen olajjal. Pirítósra kenve kitűnő. (paprikával, paradicsommal stb. fogyaszthatjuk)

Címkék: egészséges táplálkozás gyógynövények életmód

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu